Kompetensbranschen sysselsätter totalt 2,4 procent av den förvärvsarbetande befolkningen i Sverige. Sedan 2010 har antalet anställda i branschen ökat med drygt 50 000, från 71 703 till 126 112 år 2022. Under det senaste året, bedömer vi, dock att antalet anställda har minskat något till omkring 111 000.
Källa: SCB
Den svenska arbetsmarknaden är tudelad, med en stor andel arbetslösa bland utrikesfödda. Samtidigt har landet en hög sysselsättningsgrad bland inrikesfödda. Det är en paradox i landet att arbetslösheten ökar, trots att kompetensbristen är stor inom näringslivet. Sverige behöver fler branscher som bidrar med instegsjobb, och där utgör kompetensbranschen en viktig beståndsdel i integrationen på arbetsmarknaden.
Kompetensbranschen är en dörröppnare till arbetsmarknaden för många som annars skulle haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. Många får sitt första jobb via ett bemanningsföretag, inte minst utrikesfödda och unga. Det gör branschen till en viktig integrationsmotor.
Bland de anställda i kompetensbranschen finns en överrepresentation av unga, utrikesfödda och äldre som förvärvsarbetar. 1 av 3 utrikes födda och 1 av 4 unga arbetar inom kompetensbranschen, att jämföra med 1 av 5 utrikesfödda och 1 av 10 unga i övriga näringslivet. Det visar att ett jobb inom bemanning ofta är steget in på arbetsmarknaden.
Det finns en majoritet män bland de anställda i kompetensbranschen. Denna skillnad har stärkts med att branschen vuxit.
Rollen som integrationsmotor har ökat kraftigt när branschen har vuxit.
Kompetensbranschen är en väg till arbete för utrikesfödda. Nästan var tredje anställd är född utomlands.
Jämfört med den övriga arbetsmarknaden finns nästan 50 procent fler personer som är födda utanför Sverige i ett kompetensföretag.
Kompetensbranschen är en väg in på arbetsmarknaden för unga och förlänger karriären för äldre.
Det finns en överrepresentation när det kommer till unga arbetstagare. År 2022 arbetade 28 000 personer mellan 16 och 24 år i branschen, vilket motsvarar 25 procent av det totala antalet sysselsatta i branschen. Sett till hela ekonomin står personer mellan 16 och 24 år för endast tio procent av de sysselsatta.
Statistikmyndigheten SCB:s statistik visar att branschen även sysselsätter fler äldre än andra företag och verksamheter.
På många sätt speglar kompetensbranschen arbetsmarknaden i övrigt vad gäller utbildnings- och inkomstnivå.
Av de anställda hade 44 procent en eftergymnasial utbildning år 2021. Av svenskar i åldern 25 – 64 år är andelen med eftergymnasial utbildning 48 procent .
Ungefär var tionde anställd i kompetensbranschen hade endast förgymnasial utbildning. Detta är något högre än i andra branscher (8 procent).
Värt att notera är att denna andel inte har sjunkit under perioden, vilket den gjort i samhället i stort. Att andelen sjunker i samhället i stort beror i huvudsak på att det är äldre personer som i regel inte har en gymnasial utbildning som slutar arbeta och går i pension.
Att andelen förblir hög i kompetensbranschen indikerar dels att det finns tjänster som är lämpade för personer som har förgymnasial utbildning, dels att företagen i branschen främst ser till verklig kompetens och inte till ursprung.
Källa: HUI
År 2021 hade 21 procent en inkomst på 199 000 per år eller mindre. Cirka 40 procent hade en inkomst som överstiger 400 000 per år eller mer.
Ett skäl till att det finns individer som har en årsinkomst som understiger 100 000 kronor är att dessa helt enkelt har arbetat deltid.
Med detta sagt är det uppenbart att det över tid finns en rörelse från en lägre inkomst till en högre. 2011 hade 71 procent av de anställda i branschen en årsinkomst som understeg 300 000 kronor. Tio år senare hade den siffran halverats. På samma sätt har andelen med en inkomst om 400 000 kronor om året eller mer gått från nio procent 2011 till 37 procent 2021.
Vartannat år frågar vi konsulterna om de trivs på jobbet, varför de började i branschen och hur de upplever sin arbetssituation.
3 av 4 skulle rekommendera sitt arbete som konsult till en vän eller bekant. Endast 1 av 10 skulle inte göra det. De som är födda i utlandet skulle i ännu högre utsträckning rekommendera sitt arbete.
Fråga: Skulle du rekommendera ditt arbete som konsult till en vän eller bekant?
”Fritt och omväxlande. Givande att få dela med sig av en bred erfarenhet och att få användning av kunskap förvärvad under en lång karriär.”
”Friheten av att kunna jobba när man kan och i samband med skolan. Att man kan kombinera och vara på olika ställen. Man får lära sig väldigt mycket.”
”Bra att testa på att vara konsult. Arbeta på olika företag och testa sig fram vad man gillar bäst.”
”Jag tycker att arbeta som konsult vidgar dina syner och öppnar upp möjligheter för arbeten du aldrig har tänkt på att ta innan, man får även en bredare arbetserfarenhet vilket i framtiden kan resultera i anställning på andra företag.”
”Det är ett bra sätt att komma in branschen. Man får jobba med olika företag och får bra rutin att ta med sig till nya uppdrag.”
”Det är ett bra sätt att få kontakt med arbetsmarknaden och olika arbetsgivare. Det är en möjlighet att lära sig saker och få nya kontakter. Samtidigt som du har en inkomst och kan försörja dig.”
Överlag har konsulterna en positiv bild av sin arbetssituation. En klar majoritet känner sig uppskattade, ser sin erfarenhet av konsultjobbet som positivt och är nöjd med sina arbetsuppgifter.
Fråga: Hur väl instämmer eller instämmer du inte i följande påståenden?
Mina närmaste arbetskamrater hos kunden uppskattar mig och mitt arbete
Min erfarenhet av konsultjobbet har varit positiv.
Jag utvecklas tack vare att mitt arbete kommer att leda till andra arbeten i framtiden
Fråga: Jag är nöjd med arbetsuppgifterna i mitt nuvarande uppdrag
Varför söker man sig till kompetensbranschen?
Fråga: Hur blev du intresserad av att arbeta som konsult?
För majoriteten var skälet till att man började arbeta som konsult att det var ett sätt att få jobb.
Inga större skillnader mellan könen. I den äldsta åldersgruppen, 60+ år, är det betydligt fler än snittet (20%) som ville vara lediga i längre perioder. Bland de som var arbetslösa innan de blev konsulter vägde att få jobb betydligt tyngre (75%) än för de med någon form av sysselsättning.
Fråga: Det kan finnas olika skäl till varför man börjar arbeta som konsult. Hur var det för dig?
För att få digital åtkomst behöver du vara inloggad som medlem eller ha ett abonnemang. Det kostar 5000 SEK / år.
Logga in som icke-medlem