Kompetensbranschens bidrag till samhällsekonomin kan beräknas med tre olika mått: sysselsättningsgraden, bidraget till BNP och skatteintäkter.
Branschen bidrar bland annat genom en relativ hög sysselsättningsgraden bland personer som annars skulle stått långt ifrån arbetsmarknaden. Nära 184 000 personer passerade genom branschen under 2023.
Därtill kommer 1,9 procent av den svenska ekonomins förädlingsvärde från kompetensbranschen, motsvarande 62 miljarder kronor.
9 av 10 företag tycker att bemanning är viktigt för deras verksamhet.
Enligt Statistikmyndigheten SCB:s databas Företagens Ekonomi (FEK) var nettoomsättningen i branschen 100 miljarder kronor under 2023, vilket är en ökning med hela 29 procent sedan 2022. Vår bedömning är att nettoomsättningen har minskat under 2024 till omkring 90-95 miljarder kronor.
SCB använder måttet förädlingsvärde för att mäta olika branschers bidrag till landets bruttonationalprodukt (BNP). Detta innebär att för varje bransch beräknar SCB skillnaden mellan branschens totala output (värde av producerade varor och tjänster) och input (kostnader för insatsvaror och tjänster som använts i produktionen). Denna skillnad, eller förädlingsvärdet, ger en indikation på hur mycket värde varje specifik bransch tillför till den totala ekonomiska produktionen i landet.
Att branschens bidrag till samhällsekonomin har ökat beror på att branschen har vuxit, men också på att globalisering och ökad konkurrens har skapat incitament hos näringslivet att professionalisera och effektivisera sin personalpolitik. Därutöver har företagen med tiden blivit alltmer vana vid att anlita bemanningsföretag. Branschens förädlingsvärde är i storleksklass med bland annat industrin för farmaceutiska basprodukter och läkemedel, utbildningsväsendet eller pappersindustrin.
Branschens bidrag till BNP har enligt detta mått ökat kraftigt sedan millennieskiftet, med undantag för det första pandemiåret 2020 då branschen var särskilt hårt drabbad. 1,9 procent av den svenska ekonomins förädlingsvärde kommer från kompetensbranschen.
Bemanningsbranschen utgör en viktig del av svensk arbetsmarknad. I syfte att beskriva branschens betydelse tar Kompetensföretagen årligen fram branschens så kallade penetrationsgrad.
Penetrationsgraden är, enkelt uttryckt, ett mått på hur stor andel av den sysselsatta befolkningen som arbetar i ett kompetensföretag och beräknas utifrån antalet anställda i branschen skattat i innevarande undersökning genom det totala antalet sysselsatta individer på den svenska arbetsmarknaden mätt av Statistiska Centralbyrån (SCB).
2022 års uppgifter för det totala antalet sysselsatta i riket samt antalet anställda i branschen kan vi bestämma penetrationsgraden till 2,4 procent. Det finns dock skäl att tro att denna siffra är i underkant då SCB i antalet sysselsatta inte bara innefattar de som faktiskt arbetar utan även personer som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Kartan visar att den högsta andelen bemanningsanställda finns i de industritäta regionerna Västmanland, Jönköping och Västra Götaland.
Den lägsta andelen finns på Gotland och I Kalmar.
Kompetensbranschen bidrar även till en betydande del av de offentliga skatteintäkterna i Sverige. De totala skatteintäkterna uppgick år 2021 till 2 323 miljarder kronor och av dessa kan 1,4 procent, cirka 31,8 miljarder kronor, härledas till kompetensbranschen.
För att sätta storleken i ett sammanhang skulle skatteintäkterna räcka för att skolgången för mer än en kvarts miljon grundskoleelever eller grundutbildning och forskning vid fyra stora svenska universitet. Bidraget till skatteintäkterna har dessutom ökat med 2,3 miljarder kronor sedan före pandemin. Skatteintäkterna kommer i storleksordning från moms, arbetsgivaravgift, inkomstskatt och bolagsskatt
Källa: HUI/SCB
Grafen nedan visar totalt antal personer som någon gång under respektive år passerade genom branschen. För 2023 uppgick denna siffra till 183 500 personer för Kompetensföretagens medlemsföretag.
Kompetensföretagens medlemmar redogör för omsättningen inom nio olika yrkesområden. De till omsättningen största yrkesområdena under 2023 var Industri & Tillverkning, Lager & Logistik samt konsulter inom IT resepektive Teknik. Dessa fyra områden stod tillsammans för 72 procent av den totala omsättningen. Det minsta yrkesområdet var Försäljning & Kundtjänst.
De större företagen i det svenska näringslivet använder i hög utsträckning bemanning för att klara sina behov av kompetens. Nio av tio företag med över 250 anställda använder bemanning. Det gäller alla sektorer och de allra flesta branscher. Ju mindre företaget är, desto ovanligare är det.
86 procent av de tillfrågade företagen svarar att möjligheten att kunna använda bemanning är viktigt för deras verksamhet.
Fråga till företagen: Hur viktig är möjligheterna att vid behov kunna använda inhyrda konsulter eller medarbetare för er verksamhet?
Över hälften av företagen i Svenskt Näringsliv säger att ytterligare hinder för bemanning skulle öka belastningen på ordinarie personal och hindra deras tillväxt.
Fråga till företagen: Vad tror du konsekvenserna skulle bli för ert företag om möjligheten att hyra in personal begränsas?
För att få digital åtkomst behöver du vara inloggad som medlem eller ha ett abonnemang. Det kostar 5000 SEK / år.
Logga in som icke-medlem