
På matchningsfronten mycket nytt
Mars och april har präglats av möten, rundabordssamtal och studiebesök. Arbetsförmedlingen har intensifierat arbetet med förändringar i matchningstjänsten och publicerat den andra resultatuppföljningen för i år samt presenterat ett nytt avtal. Man kan säga att mycket händer på matchningsfronten, skriver Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert på Kompetensföretagen.
Vi på Kompetensföretagen ser väldigt positivt på de förändringar som nu sker i avtalet för matchningstjänsten. Från och med det nya avtalet och kommande hävningar finns äntligen möjligheten att skapa bättre förutsättningar för högpresterande leverantörer på marknaden.
Sedan sist har vi också gått ut med ett debattinlägg, med en uppmaning om att Kavla upp ärmarna nu, Mats Persson – Altinget, tillsammans med kollegorna på Almega och Utbildningsföretagen. I artikeln uppmuntrar vi till krisinsikt. Det vill säga, att behovet av en aktiv arbetsmarknadspolitik bara ökar – ett mantra som vi kommer fortsätta propagera för. Nedan följer närmare beskrivning av våra senaste och kommande aktiviteter.
Den senaste tiden har vi särskilt prioriterat möten med socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiker. Vi har träffat riksdagsledamoten Serkan Köse, som har ansvar för den aktiva arbetsmarknadspolitiken inom partiet, för att diskutera hur vi kan bryta långtidsarbetslösheten. Under samtalet deltog även företrädare från Svenskt Näringsliv, Almega och Utbildningsföretagen. Mötet var angeläget eftersom S är mitt uppe i att formulera förslag inför kongressen i maj, och verkar nyfikna på våra tankar och idéer. Vi har även fler inbokade möten med Serkan och utskottskollegorna under våren.
Under andra veckan i april bjöd vi till arbetsgruppsmöte om arbetsmarknadsfrågor, med besök av Martin Ådahl och Simon Fredriksson från Centerpartiet. I tider av ifrågasättande är det alltid trevligt att träffa vänner i arbetsmarknadsfrågor. Gästerna underströk behovet av att, som leverantörer, förklara matchningstjänstens förtjänster och utmaningar. Vi kommer fortsätta samtalen med C, inte minst inför valet.
Den 10 april bjöd vi in till ett rundabordssamtal om kostnadseffektivitet i matchningstjänsten tillsammans med Utbildningsföretagen. Detta för att diskutera Arbetsförmedlingens arbete inom ramen för regleringsbrevsuppdraget. På plats var Sophia Metelius (L), statssekreterare hos arbetsmarknadsministern, och Martin Kruse, direktör inköp och marknad på Arbetsförmedlingen. Även två medlemsföretag deltog, för att ge en lägesbeskrivning och ställa frågor om hur Arbetsförmedlingen och regeringen ser på definitionen av kostnadseffektivitet – och därmed framtiden för matchningstjänsten. Under mötet underströks behovet av partnerskap mellan myndigheten och leverantörer.
Fokus för leverantörsforum 10 april var Arbetsförmedlingens senaste rapport om arbetsmarknadsutbildningars kostnadseffektivitet och bidrag till kompetensförsörjningen. Tydligt är att utbildningsformen är viktig, inte minst i dessa tider. Därtill diskuterades utmaningar kopplat till falska intyg från leverantörer samt resultatuppföljningens möjligheter och utmaningar. Arbetsförmedlingen pratar om att 120 avtal kan komma att hävas i maj, vilket kan få effekterna att övriga leverantörer i berörda leveransområde får fler deltagare till hösten.
Vi fortsätter att arbeta med samtal och dialoger med aktörer inom arbetsmarknadspolitiken. Nedan är några av våra kommande aktiviteter.
23 april | Besök i Socialdemokraternas riksdagsgrupp inom AU |
24 april | Lunchmöte om Arbetsförmedlingens roll på arbetsmarknadspolitiken (internt inom Svenskt Näringsliv) |
25 april | Webbinarium om Arbetsförmedlingens senaste utgiftsprognos |
28 april | Studiebesök för Jonathan Svensson (S) på Iris Hadar i Göteborg |
Tack för att ni hör av er och delar era tankar och utmaningar. Det gör vårt arbete mer insiktsfullt och effektivt.
/Jessica