Hoppa till innehåll
Alva Palmqvist, arbetsrättsjurist

Regelkrångel med nystartsjobb – allt du behöver veta

Svenska bemanningsföretag vill få ut arbetssökande på arbetsmarknaden med nystartsjobb, men nu sätter nytt regelkrångel stopp för det. Kompetensföretagen förklarar vad som gäller.

Sedan 1 februari 2025 gäller nya regler för nystartsjobb. En sådan förändring är att arbetsgivare inte får ha sagt upp anställda på grund av arbetsbrist på den aktuella driftsenheten året innan de vill anställa med nystartsjobb.

Vi får signaler om att bemanningsföretag får avslag på sina ansökningar med hänvisning till tolkningen av de nya reglerna. Det är orimligt att stänga ute en bransch som varje år ser till att tiotusentals arbetssökande får in en fot på arbetsmarknaden. Det tar vi nu upp med ansvariga politiker och beslutsfattare.

Har ditt företag drabbats? Kontakta oss!

Sammanfattning: Det gäller för nystartsjobb

De nya ersättningsreglerna för nystartsjobb:

  • Du kan inte anställa familjemedlemmar eller nära släktingar med nystartsjobb.
  • Om du har sagt upp personal på grund av arbetsbrist senaste 12 månaderna kan du inte få stödet.
  • En fängelsedom kvalificerar inte längre till nystartsjobb
  • Personer över 55 år kan få nystartsjobb i max två år (tidigare fyra år).
  • Arbetsgivarkontroll genomförs innan beslut.
  • Du kan inte anställa någon som har väsentligt inflytande över företaget med nystartsjobb.

Mer om nystartsjobb

Nystartsjobb syftar till att underlätta för personer som stått utanför arbetsmarknaden att komma tillbaka i arbete. Det gäller bland annat unga, långtidsarbetslösa och nyanlända. Stödet gör det mer ekonomiskt attraktivt för arbetsgivare att anställa dessa grupper, vilket främjar integration och minskar arbetslösheten.

Ersättningen motsvarar minst en arbetsgivaravgift på löner upp till 20 000 kr.

För att få nystartsjobb måste arbetsgivaren vara registrerad hos Skatteverket, betala lön elektroniskt och följa kollektivavtal. Det får inte finnas skatteskulder över 10 000 kr eller allvarliga arbetsmiljöbrister.

För att anställa någon med nystartsjobb krävs att personen är inskriven hos Arbetsförmedlingen och uppfyller specifika kriterier, till exempel att ha varit arbetslös en viss tid. Arbetsgivaren måste ansöka om stödet innan anställningen påbörjas och följa reglerna under hela bidragsperioden.

Arbetsförmedlingen bedömer att i genomsnitt 21 000 personer kommer att omfattas av nystartsjobb varje månad under 2025.

FAQ om nystartsjobb

Kompetensföretagen har träffat Arbetsförmedlingen och fått förtydliganden vad de ändrade reglerna om nystartsjobb som gäller från och med 1 februari 2025 innebär.

Vad är nystartsjobb ?

Nystartsjobb innebär att arbetsgivare kan få ekonomiskt stöd när de anställer personer som varit frånvarande från arbetsmarknaden länge eller är nyanlända.

När började nya reglerna för nystartsjobb att gälla?

De nya reglerna för nystartsjobb började gälla den 1 februari 2025.

Vilka var de viktigaste förändringarna i reglerna för nystartsjobb?

Den viktigaste förändringen är företag som har sagt upp personal på grund av arbetsbrist under de senaste 12 månaderna inte kan få stödet. Därutöver förbud mot att anställa familjemedlemmar, begränsningar för personer med fängelsedom och ändringar i stödtiden för äldre arbetstagare.

Från vilken tidpunkt räknas 12 månader?  

För att ha rätt till nystartsjobb får arbetsgivaren inte ha sagt upp någon på grund av arbetsbrist på den driftsenhet där nystartsjobbaren är tänkt att placeras, under de senaste 12 månaderna. 12 månader räknas från uppsägningstidpunkten.  

Vad innebär uppsägning på grund av arbetsbrist?   

Med uppsägning på grund av arbetsbrist avses uppsägning på grund av arbetsbrist enligt § 7 lagen om anställningsskydd. Denna typ av avslut av anställning karakteriseras av det krävs sakliga skäl samt att arbetsgivaren behöver genomföra facklig förhandling enligt medbestämmandelagen inför uppsägning på grund av arbetsbrist. Sakliga skäl innebär arbetsbrist eller förhållanden som hänför sig till arbetstagaren personligen.  

Arbetsbrist är ett brett och lagtekniskt begrepp som omfattar uppsägningar som inte beror på arbetstagaren personligen. Arbetsbrist innebär inte nödvändigtvis att företaget har brist på arbete eller ekonomiska problem, utan arbetsbrist kan också bero på en omorganisation, förändrade arbetsuppgifter eller andra verksamhetsrelaterade skäl.  

Notera dock att en enskild överenskommelse om anställningens upphörande, avbrytande av provanställning och avbrytande av tidsbegränsad anställning enligt Kompetensföretagens kollektivavtal inte utgör uppsägning på grund av arbetsbrist. Se mer nedan.  

Föreligger arbetsbristuppsägning om arbetsgivare avbryter en visstidsanställning i förtid enligt Kompetensföretagens kollektivavtal?   

Att en arbetsgivare avbryter en visstidsanställning enligt Kompetensföretagens kollektivavtal innebär inte att en arbetsbristuppsägning skett. Avbrytandet innebär att anställningen avbryts, inte att en uppsägning sker. 

Föreligger en arbetsbristuppsägning om arbetsgivare avbryter en provanställning i förtid eller lämnar skriftligt besked om att provanställningen inte övergår till en tillsvidareanställning enligt Kompetensföretagens kollektivavtal?  

Kompetensföretagens kollektivavtal för arbetare innehåller inte någon möjlighet till provanställning.   

Kompetensföretagens tjänstemannaavtal innehåller däremot en möjlighet till provanställning. Om en arbetsgivare avbryter en provanställning i förtid eller ger besked om att provanställningen inte övergår till en tillsvidareanställning har inte en arbetsbristuppsägning skett.  

Föreligger arbetsbristuppsägning om arbetsgivare och arbetstagare har träffat överenskommelse om anställningens upphörande?  

Om arbetstagare och arbetsgivare har träffat en överenskommelse om anställningens upphörande har inte en arbetsbristuppsägning skett.  

Vad innebär begreppet driftsenhet?  

För att ha rätt till nystartsjobb får arbetsgivaren inte ha sagt upp någon på grund av arbetsbrist på den driftsenhet där nystartsjobbaren är tänkt att placeras.   

Begreppet driftsenhet innebär som utgångspunkt en del av ett företag som är belägen inom en och samma byggnad eller inom ett och samma inhägnade område, det vill säga fabrik, butik, restaurang, kontor osv. Om en arbetsgivare har flera fabriker/butiker/restauranger/kontor betraktas de som separata driftsenheter förutsatt att arbetsplatserna är geografiskt avskilda.   

Begreppet driftsenhet har ofta en geografisk avgränsning men i vissa fall, till exempel om arbetet inte är förlagt till någon viss driftsenhet, kan driftsenheten knytas till den del av verksamheten som arbetet utgår ifrån eller där administrationen sker. Detta kan vara aktuellt för exempelvis ambulerande arbetare där varje konsult utgår från ett tjänstgöringsområde och tillhör ett av bemanningsföretagens kontor. Det kontor som den ambulerande arbetaren tillhör utgör arbetstagarens driftsenhet.

Var kan jag läsa mer om nystartsjobb?

Du kan läsa mer om reglerna för nystartsjobb på Arbetsförmedlingens webbplats: Arbetsförmedlingen – Nya regler för nystartsjobb.