Hoppa till innehåll

Nu är hösten här och jag har jobbat mina första fyra veckor i rollen som näringspolitisk expert, med huvudansvar för påverkansarbetet som rör medlemsföretagens tjänster till Arbetsförmedlingen.

Först och främst vill jag välkomna Mats Persson till det spännande nya jobbet som arbetsmarknadsminister. Tillsammans har vi ett gediget arbete framför oss, för att mota bort den högsta arbetslösheten på 10 år. Min huvuduppgift är därför att belysa den avgörande roll som kompetensbranschen har för att välkomna fler in i arbetslivet.

Vi har ett gediget arbete framför oss, för att mota bort den högsta arbetslösheten på 10 år.

För de som inte sett så inledde Kompetensföretagen, tillsammans med Almega och Utbildningsföretagen, hösten med en debattartikel riktad till dåvarande arbetsmarknadsminister Johan Pehrson. Läs gärna vårt inlägg, replik och slutreplik här.

Här kommer några spaningar som jag vill dela med mig från första veckorna på jobbet:

  • Större ansvar läggs på Arbetsförmedlingen för de tuffare arbetsmarknadspolitiska utmaningarna

Arbetsförmedlingen har fått ett utökat uppdrag av regeringen att stötta långtidsarbetslösa i arbete, vilket översatts i en ny insats i egen regi: Sammanhållet matchningsstöd, SMS. Enligt myndigheten ska det vara ett ”komplement” som de bygger upp just nu, men utan tydlig styrning kring omfattningen av dessa insatser. I dagsläget handlar det om 1800 deltagare, men varken mål eller urval av deltagare har hittills specificerats. Vi tror att den nya SMS-insatsen riskerar att svälla med allt för tolkningsbara regler för vilka som ska omfattas. Från Kompetensföretagens sida betonades därför vikten av uppföljningsbara mål, organisation och finansiering.

  • Lägre deltagarvolymer i Rusta och matcha samt leverantörsuppföljning en del av åtstramning

I dagsläget finns ett stort antal leverantörer och underleverantörer i Rusta och matcha-tjänsten (ROM2), motsvarande omkring 650 leverantörer på marknaden. Den branta ökningen av nya leverantörer har skapat problem för branschen, vilket lett till politiska beslut om åtstramningar.

En konsekvens har blivit att Arbetsförmedlingen styr volymerna i matchningstjänster utifrån regeringens budget för 2024, mot mellan 50-55 000 deltagare månatligen. I snitt handlar det om lägre än 80 deltagare per leverantör.

Kompetensföretagen har, tillsammans med Almega Utbildningsföretagen, lämnat in en skrivelse om översyn av leverantörer, till Arbetsförmedlingen. I samtal med Arbetsförmedlingen har vi också understrukit vikten av förutsägbarhet och långsiktighet i arbetsmarknadspolitiken, något som ska bli intressant att diskutera vidare med nya ministern.

  • Reformens kärna ligger i kontroll och uppföljning – något som också ska prioriteras framöver

En positiv aspekt i Arbetsförmedlingens arbete är deras ökade fokus på kontroller och uppföljning både av leverantörer och myndighetens uppdrag. Myndigheten vill snabbare upptäcka och häva avtal med oseriösa leverantörer. Därför görs kontinuerliga riskbedömningar av leverantörer i systemet. Till och med augusti 2024 har beslutats om 9 miljoner i viten och 9 hävda avtal.

I linje med leverantörsuppföljningen så arbetar Arbetsförmedlingen med ett regeringsuppdrag att utveckla arbetet mot felaktiga utbetalningar inom arbetsmarknadspolitiken. För att komma åt oseriösa aktörer är Arbetsförmedlingen också väldigt tacksamma för klagomåls- och visselblåsarfunktionerna.

Flera medlemsföretag har nämnt problem när det kommer till utbetalningar av resultatersättningen. För att komma till rätta med detta har myndigheten genomfört en större stickprovsundersökning av 700 unika handläggningsprocesser, där det visat sig att utbetalningarna varit korrekta i nästan 100 procent av fallen.

Vi kommer att fortsätta kampen för en slimmad myndighet som fokuserar på kärnuppdraget.

Även om vi hade önskat oss mer renodling av Arbetsförmedlingens uppgifter – med fokus på att kontrollera och följa upp uteslutande – så finns åtminstone några positiva tecken i tiden. Från Kompetensföretagens sida kommer vi fortsätta kampen om en slimmad myndighet, vars uppgift uteslutande ska vara myndighetsutövning – och inte att rusta, matcha och stötta arbetslösa i arbete. För det kan våra medlemsföretag bäst.

Under hösten kommer en mängd roliga aktiviteter och evenemang:

24/9: Möte med statssekreteraren hos arbetsmarknadsminister Mats Persson (L) om Arbetsförmedlingens regleringsbrev, förändringar i upphandlade tjänster och annat.

25/9: Uppstart för en reformarbetsgrupp för att ta fram framtidens arbetsmarknadspolitik till kommande regering.

15/10: Marknadsdag för matchnings- och omställningsleverantörer.

Med det vill jag varmt välkomna er att komma med inspel, tankar och funderingar till vårt arbete!