Hoppa till innehåll

I går släppte SKR:s sin sammanställning av regionernas kostnader för inhyrd vårdpersonal för första halvåret 2024. Sammanställningen visar att kostnaderna är 28 procent lägre än samma period för 2023.

Att regionerna haft tuffa ekonomiska förutsättningar under de senaste åren är allmänt känt. Ökade pensionskostnader, inflation, utbred administration och bristande effektivisering av verksamheterna har lett till den kostnadsutveckling som regionerna behövt hantera. Det ska därför i sammanhanget påpekas att kostnaderna för den inhyrda vårdpersonalen är marginell och inte den bov till regionernas kostnadsutveckling som den många gånger målas ut som.

Inhyrda läkare och sjuksköterskor är en lösning, inte problemet

På vissa håll, t.ex. i Region Skåne har man valt att öka utgifterna för köpt vård utomlands i stället för att nyttja den kompetens som våra medlemmar erbjuder. Det är tydligt att det är en ideologisk kamp snarare än en fråga om levererad vård.

Vårdbemanning är en viktig resurs

I sammanställningen pekar SKR på att egen personal skapar säker vård. Vår inställning är fortsatt att regionerna ska ha förmåga att klara grundbemanningen och säkerställa onödigt stora personalomsättningar. Satsningarna på arbetsmiljö är välkomna både för ordinarie personal och inhyrd vårdpersonal. Däremot sätter SKR själva fingret på utmaningarna som vår bransch är till för att lösa; som ett ökat vårdbehov, svårrekryterade bristyrkeskompetenser, arbetstider/schemaläggning för att nämna några. Här kommer vårdbemanning vara en viktig resurs både nu och framöver för att säkerställa rätt kompetens och understöd där det behövs.

Vi ser ett ökat flöde av vårdpersonal till Norge och Danmark

Det som oroar är regionernas fortsatt arbeta med att bli helt oberoende inhyrd vårdpersonal. När regionerna sedan tidigare haft denna ansats har pendeln slagit tillbaka än hårdare och inhyrningen ökat till nya rekordnivåer. Sedan det nya nationella hyrbemanningsavtalet kom på plats finns det också bättre utrymme och möjlighet för regionerna att budgetplanera och långsiktigt hantera sina inköp av vårdbemanningstjänster. Att vi därför får tydliga indikatorer på att regionerna med avsikt upphandlar vårdbemanningstjänster med kortare uppdragstid än tidigare i syfte att nöta ut förekomsten av inhyrd bemanning är inte ett gott tecken för de som önskar få vård i tid. Detta kommer leda till personalflykt och än värre att fler överger vårdyrket. Vi ser redan nu ett ökat flöde av personal till både Norge och Danmark till följd av den allt tuffare situationen för vårdbemanningspersonal i landet.

Till detta är det värt att påminna att cirka hälften av regionerna fortsatt har dispens från de nya dygnsvilorutinerna som infördes förra hösten. När samtliga regioner väl behöver förhålla sig till detta kommer inhyrd vårdpersonal vara än viktigare för att kunna leverera vård i tid. Det är därför viktigt att regionerna söker samarbete och dialog med oss och våra medlemsföretag i syfte att kunna leverera den vård som efterfrågas.